Suriname
Al ruim dertig jaar ontwikkelt Uitgeverij Hebri diverse onderwijsprojecten in Suriname. Als voormalige kolonie van Nederland was het onderwijs lange tijd gebaseerd op Nederlandse lesmethodes en uitgangspunten. De producten van Hebri hebben echter hoognodige innovatie en vernieuwing gebracht. De Wandkaart van Suriname hangt sinds 1998 in alle klaslokalen en biedt de leerlingen inzicht in de geografie en historie van hun eigen omgeving.
Nadat de Antilliaanse atlas Nos isla i nos mundu verscheen vroeg de Surinaamse overheid aan Hebri om een vergelijkbare atlas voor Suriname te ontwikkelen. Surinaamse geografen, aardrijkskundedocenten en wetenschappers leverden de thema’s en bronmateriaal aan voor de nieuwe kaarten. Na zes jaar werd de atlas Suriname Wereldland afgerond.
De introductie van de atlas in het onderwijs werd begeleid door een uitgebreide serie workshops voor de Surinaamse pedogogische instituten en leerkrachten in het lager en middelbaar onderwijs.
Op basis van de atlas begon Hebri in 2011 met de aardrijkskundemethode Wereldverkenner voor Suriname. Bij elk verschenen deel werden uitgebreide trainingen gegeven door Hebri samen met curriculumontwikkeling aardrijkskunde en de Surinaamse pedagogische instituten.
Wandkaart Suriname
Na de onafhankelijkheid beschikte Suriname over weinig tot geen kaartmateriaal van het eigen land voor het onderwijs. Daarom schreef de overheid midden jaren negentig een aanbesteding uit voor een nationale wandkaart van Suriname. In 1998 won Hebri van verschillende concurrenten en werd de Hebri-wandkaart van Suriname de officiële wandkaart voor het onderwijs.
Atlas Suriname
De eerste druk van atlas Suriname Wereldland verscheen in 2008 en richt zich op Suriname en haar plaats in de regio. Deze prachtige atlas valt op door een Caribicentrische opzet en bevat 36 kaartbladen met een grote verscheidenheid aan thema’s over Suriname. Daaropvolgend zijn er nog 30 kaartbladen over het Caribisch gebied.
De canon van Suriname schetst een beeld van de Surinaamse geschiedenis en maatschappij. Extra kaarten van Afrika, India, China en Zuid-Oost Azie maken thema’s zoals slavernij, kolonisatie en migratie inzichtelijk.
Methode Wereldverkenner
In 2011 is Uitgeverij Hebri, samen met het Surinaams Ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, begonnen met het ontwikkelen van een nieuwe Aardrijkskundemethode voor het onderwijs in Suriname: Wereldverkenner.
De methode Wereldverkenner bestaat uit Aardrijkskundeleerboeken voor de klassen van het
Surinaams basisonderwijs. Na Wereldverkenner deel 6 (in 2011) en deel 5 (in 2014), kwam in 2015 deel 4 uit en in 2017 deel 3.
Tijdens het ontwikkelen van de serie zijn workshops georganiseerd in Suriname waarbij leerkrachten werden geïnstrueerd in het gebruik van de methode.
Er zijn vier delen Wereldverkenner:
Deel 6 voor klas 6, leerjaar 8.
Deel 5 voor klas 5, leerjaar 7.
Deel 4 voor klas 4, leerjaar 6.
Deel 3 voor klas 3, leerjaar 5.
Video:
Tijd voor geschiedenis
Binnenkort zal Hebri ‘Onvergetelijk Verleden’, een historische atlas voor Suriname, Nederland en Caribisch Nederland uitgeven. Een uniek project, omdat het de eerste atlas is waarin de geschiedenis van Suriname in wereldperspectief wordt geplaatst.
Hiervoor is de afgelopen jaren veel onderzoek verricht. Samen met docenten van de Universiteit van Paramaribo is historisch materiaal verzameld om in een reeks boeiende kaarten en verhalen te verwerken.